Günümüzün en büyük problemlerinden birisi susuzluktur. Su sıkıntısının giderilmesi açısından su kuyuları açılır. Peki su kuyusu nasıl açılır? Su kuyuları sondaj yöntemi yardımı ile açılır, kullanıma pompalı tulumba sistemi ile sunulur. Sondaj yöntemi su kuyularının açılmasında büyük yardımcıdır. Dünya yüzeyi üzerinde delik açmaya yarayan bu sistem kayaları parçalamaya yardımcı olur. Pompalı tulumlar basınçla beraber sıvı çıkaran aletlerdir. Bölgesel değişikliğe göre su kuyularının açılma çalışmaları yaklaşık olarak 9-12 ay sürmektedir. Su kuyusu açılınca sudan alınan örnekler laboratuvar ortamında analiz edilerek uygunluğu açısından değerlendirilmeye alınır.

Su Kuyusu Çeşitleri Nelerdir?

Su kuyusu çeşitleri bulundukları bölgelere göre farklılıklar gösterir. Pekâlâ, su kuyusu çeşitleri nelerdir? Ele alınacak temel su kuyuları beşe ayrılır.

  • El Pompalı Su Kuyusu
  • Elektrik Pompalı Su Kuyusu
  • Depolu Su Kuyusu
  • Güneş Enerjili ve Depolu Su Kuyusu
  • Makaralı Su Kuyusu

El pompalı su kuyusu kullanılırken, işe yeraltı bakımından en zengin olan noktanın tespit edilmesi ile başlanır. Bu nokta tespit edildikten sonra sondaj işlemi başlatılır. Derinlik yeterli derinliğe ulaştığında, matkap ve delme borusu dışarı çıkarılır. Matkabın boyutundan daha küçük olan bir teçhiz borusunun yardımıyla kuyu teçhizata alınır ve temizlendikten sonra kullanıma sunulur. Elektrik pompalı su kuyusu yapılırken, işe yeraltı bakımından en verimli olan noktanın saptanması ile başlanır.

 

Bunun ardından sondaj işlemi başlatılır. Dalgıç pompa veyahut elektrikli motor yardımıyla su çıkarılır. Kullanıma uygunluğu denetlenen su kuyusu kullanıma açılır.

Kuyu İçin El Pompası

Depolu su kuyusu bir bakıma elektrik pompalı su kuyusunun devamı niteliğindedir. Elektrik pompalı su kuyusunda çıkarılan su, elektrik motoru yardımı ile depoya gönderilir. Bu depoda su çeşmelere aktarılır. Bunun sonucunda insanlar sularını çeşmelerden alırlar. Güneş enerjili ve depolu su kuyusu diğer türlere göre daha uzun ömürlü ve daha kullanışlıdır. Böylelikle ötekilerin ulaştığı insan sayısından daha fazla insanın kullanımına sunulur. Kuyu diğerlerinden daha derine inebildiği için daha fazla su sağlar. Makaralı su kuyusu çıkrık ile elde edilir. Su çıkrığın kuyuya salınması ile yüzeye çıkarılır. Suların yerin altında birikmesi ile kuyu oluşur. Bu kuyunun uzunluğu ve genişliği olduğu bölgeye göre değişkenlik gösterir.

Su Kuyuları Nerelere Açılır?

Dünya nüfusunun büyük bir kısmı temiz suya ulaşmakta zorluk çekiyor. Kirli suyun neden olduğu hastalıklar dolayısıyla günde yaklaşık 1.000 çocuk can veriyor. Susuzluğun yol açtığı problemlerden dolayı yılda 2 milyonu geçen ölümler gerçekleşiyor. Özellikle Asya ve Afrika kıtası başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde susuzluk başlıca problemdir. Peki, su kuyuları nerelere açılır? Su kuyuları özellikle Afganistan, Nijer, Sierra Leone, Tanzanya gibi ülkelere açılır. Bu ülkelerin coğrafi sıkıntılarından dolayı temiz su ulaşımı çok zor olmaktadır. Ama açılan su kuyuları sayesinde bu problemin giderilmesi amaçlanmaktadır.

Su kaçağı tespiti için burayı da okuyabilirsiniz;  https://istanbulsihhitesisat.com/su-kacagi-tespiti/