Suyun Yoğunluğu Nasıl Hesaplanır?

Sıvıların birbiri arasındaki farkı ayırt etmenin en kolay yolu yoğunluğundan geçmektedir. Yoğunluğu bulunan sıvılar kolayca ayırt edilmektedir. Sıvıların yoğunluğu ise dansimetre ve piknometre ile ölçülmektedir. Kütle/Hacim oranı sıvının türüne bağlıdır. Miktar burada önemli değildir. Bu sebepten dolayı farklı olan sıvı maddelerin Kütle/Hacim oranları da birbirlerinden farklı olarak karşımıza çıkar.

Öz kütle, sıvıların en ayırt edici özelliklerinden biridir. Fakat öz kütle hesaplanırken sıvıların birbiri ile çözünüp çözünmediği dikkate alınmalıdır. Sıvılar birbirine karıştırıldığında çözünebiliyorsa hacim küçülmesi olacaktır. Fakat çözülmüyorsa hacim küçülmesi olmayacaktır.

Kimyadan bahsetmek gerekirse; bir çözeltinin yoğunluğu çözünen olarak adlandırılan çözünebilen bir maddenin bir miktarının çözücü olarak bilinen diğer madde ile karıştırılmasıdır. Burada karşımıza çıkan formül ise D=m/V’dir. D yoğunluğu gösterirken, m çözünebilen maddenin öz kütlesini gösterir. V ise çözeltinin toplam hacmidir. Eğer elinizde küçük bir yoğunluk varsa bu yoğunluğun takibini kolaylaştırmak için cevabını milyonda bir olarak bulmanız çok daha doğru olacaktır. Milyonda bir (ppm) cinsinden hesaplanmalıdır.

Suyun yoğunluğunu hesaplamak için ise dereceli silindirden yardım almanız gerekir. Silindirin üzerindeki kısa çizgiler dereceye göstermektedir. 100 milimlik bir dereceli silindir yoğunluğu hesaplamanız için yeterli olacaktır. Sıvı olarak su tercih edilebilir fakat başka bir sıvının yoğunluğunu ölçmek için diğer sıvılardan alabilirsiniz. Gram cinsinden ölçüm yapabilecek bir terazi ise işinizi görecektir. Fakat damlalık gibi bir malzemeniz varsa doğru ölçüm yapmanız çok daha olanaklı olacaktır.

Suyun Yoğunluğu

Yoğunluk tıpkı katılarda olduğu gibi sıvılarda da vardır. Sıvıların hacmi dereceli silindir yardımı ile ölçülmektedir. Ayrı yani su, süt gibi sıvıların molekülleri birbirinden farklı kütle ve de boyuta sahiptir. Sıvılardaki yoğunluğu ise moleküllerin yakın oluşu ve dizilimine bağlıdır. Katıların yoğunluğunu hesaplarken kullanılan formül ( D=m/v) sıvıların yoğunluğunu hesaplarken de kullanılmaktadır.

Suyun yoğunluğu ise 1g/sn metre küptür. Bir maddenin yoğunluğu hacmi ne olursa olsun aynı kalacaktır. Yoğunluk değişmez. Suyun yoğunluğunu bulmak için bilinmesi gereken iki etmen vardır. Bunlardan birisi kütledir diğeri ise hacimdir. Suyun önce hacmi daha sonra ise kütlesi ölçülmelidir. Suyun hacmini ölçmek için ise dereceli silindire ihtiyaç duyulur. Dereceli silindirlerde her bir bölme ise 1 cm küptür.

Suyun kütlesi ise gram cinsini hesaplayabilecek bir teraziye ihtiyaç duyulmaktadır. Su sıvı bir madde olduğundan suyu dereceli silindire koyup tartmanız gerekmektedir. Fakat bundan önce doğru bir değere ulaşmak için dereceli silindir boş iken tartılmalıdır. Boş olan dereceli silindirin kütlesi bir kenara not edilmeli ve su doldurulup tekrar tartılmalıdır. Su dolu silindir tartıldıktan sonra ise boş olan terazinin hacmini çıkarmanız gerekmektedir. Bu sayede suyun kütlesi ortaya çıkacaktır.

Su Yoğunluğu Neden Hep Aynıdır?

Su yoğunluğunun aynı olmasının aslında bir nedeni vardır. Su moleküllerinin hepsi aynı boya ve kütleye sahiptir. Su molekülleri temelde birbirlerine çok yakındır ve birbirleri ile karışmış bir durumdadır. Su molekülleri aynı boyuta ve kütleye sahip olduklarından dolayı aralarındaki ilişki hep aynı değerde olacaktır. Bu nedenle ise herhangi bir hacimdeki suyun yoğunluğu D=m/V olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu formüle göre 1 gram bölü santimetre küp olacaktır.

Suyun yoğunluğu ise verilere bakıldığında 997 kg/m³ karşımıza çıkmaktadır. Boyutu ne olursa olsun yoğunluk hiçbir zaman değişmez. Sabit bir değerdir. Suyun çok fazla olması ya da suyun çok az olması yoğunluğu değiştiren faktörlerden değildir. Daha doğrusu suyun yoğunluğunu değiştirecek bir faktör bulunmamaktadır.

Su hayatımızın olmazsa olmaz bir değişenidir. Hepimiz temiz suya ihtiyaç duyarız. Bunun yolu da temiz  Su tesisatı hizmeti almaktan geçer. Daha fazlası için bizimle iletişime geçiniz.