Suyun Kalitesi Nasıl Ölçülür?

İçme ve kullanma sularındaki kalite kullanıcının önüne önemli bir faktör olarak çıkmaktadır. Suyun kaliteli olması günde 2 litre ile 2 buçuk litre arasında su içmekten çok daha önemlidir. Çünkü günde yeteri kadar su içseniz bile tükettiğiniz su kalitesiz olduktan sonra hiçbir önemi kalmayacaktır. Kalitesiz su insan sağlığını tehlikeye atmaktadır. Mikrop ve kimyasal suları içmeniz sizlere sağlık kazandırmayacak maalesef kaybettirecektir.

İçme suyunun kaliteli olduğunu gösteren birkaç nokta vardır. Bu noktaların hepsi bir suda bulunuyorsa o su oldukça kalitelidir. Fakat bir içme suyunda ya da kullanma suyunda bu özelliklerden bir tanesi bile yoksa o suya çok fazla güvenmemeniz gerekir. İşte kaliteli suda olması gereken önemli detaylar;

  • İnsan ya da canlı sağlığını tehlikeye atacak bakteri ve mikroorganizma bulundurmamalıdır.
  • Hastalık yapıcı kimyasal ya da organizma içermemelidir.
  • Kokusuz olmalıdır.
  • Şeffaf bir renge sahip olup berrak durmalıdır.
  • İçimi hoş olmalıdır. Boğazda garip ve değişik bir his bırakmamalıdır.
  • Fenol ve yağ gibi suyun tadını ve kokusunu değiştiren maddeler bulunmamalıdır.
  • Ne çok sert olmalıdır ne de çok yumuşak. Yeterli bir seviyede yumuşaklığa sahip olmalıdır.
  • Boğazı tahriş edecek kadar aşındırıcı olmamalıdır.
  • Böbrek taşı gibi sorunlar oluşturmamalıdır.
  • Hidrojen sülfür, demir ve mangan gibi maddeler suyun içerisinde olmamalıdır.
  • Suyun içerisinde sağlığa zararlı hiçbir kimyasal olmamalıdır.
  • Su gerek içmek için gerekse kullanmak için amacına uygun olmalıdır.

Bu faktörlere dikkat edilerek kaliteli suyun varlığını ölçebilirsiniz. Fakat elinizde suyun içerisindeki TLS değerini ölçebilecek bir madde varsa suyunuzun kalitesini sizlerde çok kısa bir sürede anlayabilirsiniz. Suyunuzda bulunan TLS değeri ne kadar fazla ise suyunuzun içerisinde o kadar yabancı madde var demektir. TLS değeri düşük olan suları tercih ediniz.

0 ile 50 arasında TLS değerine sahip olan su içmek için en kaliteli ve değerli su olarak bilinmektedir. Fakat değeriniz 300 ve üzeri çıkıyorsa suyu içmemeye özen gösteriniz. Çünkü 300 ve üstü değerlerde suyun içerisinde kireç vardır. Kireç insan sağlığı için zararlı bir maddedir. Kireçli sulardan arınmak için ise kaynatma yöntemine başvurunuz.

Kaliteli Suyun Önemi Nedir?

Kalitesiz olan suların içerisinde zararlı organizmalar bulunurken bakteri ve mikroplarda vardır. Bunlar insan sağlığını büyük ölçüde tehdit etmektedir. Çeşme sularının tüketilmemesinin istenmesinin en büyük sebebi deniz sularının zaman zaman çeşme sularına karışmasıdır. Eğer birde arıtma sistemi kullanmıyorsanız vücudunuz yavaş yavaş zehirlenmeye başlayacaktır.

Kalitesiz suyun böbrekler üzerinde çok büyük bir etkisi vardır. Böbreklerde taş yaparken aynı zamanda kana karışır ve hastalıklara neden olmaya başlar. Ciddi hastalıkların altında yatan aslında kalitesiz sulardır. Kalitesiz su tüketimi kalp, akciğer, beyin, böbrek ve daha birçok hastalığa neden olmaktadır.

Çeşitli sebeplerden bağışıklık sistemi zayıflamış ya da çökmüş olan kişilerin özellikle kaliteli olan suları içmesi gerekir. İçme sularında bulunan kirleticiler insan sağlığını tehdit ederken diğer canlılarında sağlığını büyük ölçüde tehdit etmektedir. Suyun içerisinde bulunan parazitler insanların ölümlerine bile yol açmaktadır.

Çocuklarda ise gelişme bozukluklarına neden olmaktadır. Suyun içerisinde bulunan nitrat ve kurşun özellikle bebeklere birçok sağlık bozukluklarına neden olur. Küçük yaşlardaki çocukların ve bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimine engel olmaktadır. Bu nitrat ve kurşun değeri ise kan basıncına neden olmaktadır.

Uzun yıllar boyunca nitrat be kurşun değeri yüksek olan suları tüketen kişilerde böbrek ve tansiyon gibi sağlık sorunları görülebilir. İçme suyunda bulunan bu değerler ciddi hastalıklara neden olmakla birlikte ölüme kadar götürebilmektedir. İçmeden önce suyunuzun içilebilir bir kalitede olup olmadığına dikkat ediniz.

Asaf Su Tesisatı olarak temiz su kullanımına gereken önemi veriyoruz. Ve Su Tesisat işlerinde sizlere profesyonel bir hizmet veriyoruz.