Su Arıtma Aşamaları Nedir?

Su yerkabuğunda bulunan denizlerden ya da göllerden bizlere ulaşmaktadır. Buralarda yolculuk yaparken ise farklı toprak türlerinin üzerinden geçmektedir. Bu topraklarda gerekli minareller olduğu gibi tuzda bulunmaktadır. Bu toprakların üzerinde bulunan tuzlar ise su ile birlikte çözülür ve su ile birlikte taşınmaya başlar.

Bu sayede ise yer altı sularında kalsiyum karbonat iyonları oluşur. Bu sular ise gerekli işlemlerden geçerek evlerimizdeki çeşmede yerini alır. Evlerimize ulaşana kadar ise birçok işlemden geçer. İçme sularında olması gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Bu noktalar ise;

  • Kokusuz olmak zorundadır.
  • Şeffaf bir renge sahip olmalıdır. Renksiz olmasının yanında berrak bir yapıda olması gerekir.
  • İçimi serinletici olmalıdır.
  • Suyun içerisinde hastalık yapacak bir bakteri ya da mikroorganizma bulunmamalıdır.
  • Suda insan ya da hayvan sağlığını tehdit edecek kimyasal bulundurmamalıdır.
  • Su gerek içimi gerekse kullanımı için yeterli sertliğe sahip olmalıdır.

Suyun içerisinde fenol ve yağ varsa suyun tadı hem bozuk gibi olacaktır hem de kötü kokmasına neden olacaktır. Bu yüzden suda hiçbir şekilde fenoller ya da yağlar bulunmamalıdır. Sular berrak ve kokusuz olmasının yanında içilebilir bir sıcaklığa sahip olmalıdır. Bu sıcaklık ise 8°C ile 12°C arasında olmalıdır. Suyun oksijen sınırı ise 5 mg/L olmalıdır.

Suyun içerisinde bulunan mikroorganizmalar hastalıklara neden olmaktadır. Bu hastalıklar ise tifo, kolera ve sarılık olarak karşımıza çıkmaktadır. Suda bulunan bu mikroorganizmaları yok etmek için ise önemli bir yöntem bulunmaktadır. Bu yöntem ise dezenfeksiyondur. Suda bulunan Arsenik, kadmiyum, krom, kurşun, cıva ve selenyum kimyasal bir kirliliğe sebep olmaktadır.

Eğer içtiğiniz suyun içerisinde arsenik varsa bu sizi felç gibi bir sağlık problemi yaşatabilir. Arsenik felcin yanında ise sinir sistemini bozar. Vücutta bulunan ve biriken cıva ise baş ağrısına neden olmakla birlikte psikolojik bozukluklar yaşatabilir. Kadmiyum ise sinirlilik hissi yaratırken baş ağrısına ve öksürüğe de neden olmaktadır.

Su Arıtma Süreçleri Nelerdir?

Suyun arıtılmasında sadece sertlik giderilmez. Bunların yanında ise insan sağlığına zararlı olan bakteri, kirletici ve mikroorganizmalardan arındırılması gerekmektedir. Bunun en büyük nedeni ise doğada bulunan suların hepsi kullanıma, içmeye ve sanayide kullanmaya uygun değildir. Bazı istisnalar ise bu durumu değiştirmektedir. Su arıtma evreleri ise;

  • Dinlendirme
  • Kireç giderme
  • Koagülasyon
  • Havalandırma
  • Klorlama
  • Koku giderme

Olarak ele alınabilir. Bunlara ise adım adım değinmek gerekirse;

Dinlendirme

Daha çok barajlar ve büyük havuzlarda gerçekleşen bir işlemdir. Bu işlemde suya bulanıklık veren maddelerin dibe çökmesi beklenir. Çöken maddeler ise genellikle katı ve suda çözünemeyen maddelerdir.

Kireç Giderme (Sertlik Giderme)

Sert olan suyun içerisinde Mg(HCO3)2 ve Ca(HCO3)2 bileşikleri bulunur. Bunlar ise sert olan sudan (Ca(OH)2) yani sönmüş kireç eklenerek uzaklaştırılır. Burada rol alan etken madde ise karbonat iyondur. Karbonat iyonu ise Ca2+ ve Mg2+ iyonları ile tepkimede bulunur. Bu tepkime sonrasında ise metal karbonatlar dibe çöker.

Koagülasyon

Koagülasyon evresinde ise koagülantların suya eklenmesiyle hızla karıştırılması ile koloidal ve askıdaki katı maddelerle bir araya gelerek kolay bir biçimde çökebilmesine dayanmaktadır.

Havalandırma

Atık sular çelik borular sayesinde havalandırma havuzuna doğru ulaştırılır. Bu evrede ise atık olan suyun kirlilik verilen maddelerden uzaklaşması için hava oksijeni takviyesi yapılır. Burada hava filtresinin boyutu ise 0,3 mikron ölçülerindedir.

Süzme (Kum Filtresi)

Suya asılı kalmış maddelerden suyun arınması için kum filtresinden geçirilir. Bu işlemden hemen sonra ise karbon filtreden geçirilir. Karbon filtre aktif kömür olarak da bilinmektedir.

Klorlama ve Koku Giderilmesi

Suların mikroorganizmalardan arındırılması için dezenfeksiyon işlemi uygulanır. Birden fazla şekilde dezenfeksiyon yöntemi vardır. Bunların arasında en çok kullanılan yöntem ise klorlama olarak karşımıza çıkar. Klor su ile buluştuğunda bakteri ve çeşitli mikroplarla tepkimeye girer. Bu sayede ise bu bakteriler ve mikroplar parçalanır.

Sonuç olarak;

Temiz su herkesin hakkıdır. Su tesisat hizmeti ve kırmadan dökmeden su tesisatı kaçak tespiti için bizimle iletişim‘e geçiniz.