Antik Mısır’da sulama sistemleri, Mısır’ın tarihi ile ilgili olan bireylerin dikkatini çekebilecek konu başlıkları arasında yer almaktadır. Antik Mısır hakkında bilinen veya gün yüzüne çıkan yeni bilgiler, şüphesiz, hemen hemen herkesin ilgisini çekebilecek bir nitelik taşımaktadır. Gerek o dönemde yaşayan insanların yaşam şartları gerekse de o dönemde yapılan faaliyetler günümüzde araştırılmaya devam etmektedir.

Suyun kullanımı ve hatta suyun varlığı, geçmişten günümüze oldukça önemli olmaktadır ve yaşamın devam edebilmesi için gerekli bir element niteliği taşımaktadır. Antik Mısır döneminde yaşayan insanlar da ihtiyaçları neticesinde suyu pek çok alanda kullanmışlardır. Özellikle bir medeniyetin uzun yıllar boyu hayatta kalabilmesi suyun varlığına ve kullanımına bağlıdır. Bu nedenle de Antik Mısır zamanlarında sulama sistemlerinin varlığının bulunması günümüzdeki araştırmacıların dikkatini fazlasıyla çekmektedir.

Antik Mısır’da Sulama Sistemi Nasıl Sağlandı?

Günümüzde Antik Mısır hakkında yapılan araştırmalar arasında Antik Mısır’da sulama sistemi nasıl sağlanırdı sorusu da yer almaktadır. Uzun yıllar önce pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Antik Mısır dönemi, yaşamını Nil Nehri’ne borçluydu. O dönemde yaşayan insanlar, yaşamlarını devam ettirebilmek adına yerleşim bölgesine yakın konumda yer alan Nil Nehri’nden yararlanmaktaydı.

İnsanlar, Nil Nehri’nden elde ettikleri suları içme suyu olarak veya günlük işlerinde kullandıkları su olarak değerlendirmekteydi. Bunun yanı sıra tarımın başlaması ve sağlıklı bir biçimde devam edebilmesi için de aynı kaynak üzerinden sulama sistemleri kurdukları da bilinenler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda bir medeniyetin tarımı devam ettirebilmesini sağlayan başka nedenler de bulunmaktadır. Bu nedenler;

  • Zengin su kayn
  • Verimli topraklar
  • Coğrafi koşullar
  • Toprak yapısı şeklinde belirlenmektedir.

Antik Mısır döneminde yaşayan insanlar, bulundukları konum nedeniyle oldukça şanslıydı. Çünkü hem zengin su kaynağı olabilecek Nil Nehri’ne sahiplerdi hem de işledikleri topraklar oldukça verimliydi. Bu sayede karınlarını doyurabilecekleri tarım ürünlerini rahatlıkla yetiştirme imkanına sahiplerdi.

Antik Mısır Uygarlığı’nda Tarım Nasıl Sağlanmıştır?

Antik Mısır hakkında merak edilen sorular arasında Antik Mısır Uygarlığı’nda tarım nasıl sağlanmıştır sorusu da yer almaktadır. Günümüzde, geçmiş medeniyetler hakkında inceleme yapan pek çok tarihçi veya araştırmacı bireyler, özellikle Antik Mısır’ı ele almakta ve o dönemde yaşamış olan medeniyetleri incelemektedir. Bunun en büyük nedeni ise tarihteki ilk sulama kanallarının Mısırlılar tarafından inşa edilmiş olmasıdır.

Antik Mısır döneminde var olan insanlar, kendi ihtiyaçları dahilinde pek çok buluşa öncülük etmiştir. Günümüzde gelişmiş versiyonları bulunan sulama sistemlerinin temellerini o dönemde atmış olan Mısırlılar, tarihteki ilk sulama sistemini bulmuş olmalarıyla bilinmektedir. Sulama kanallarının inşa edilmesi ile birlikte gelişen pek çok olay da bulunmaktadır. Örneğin tarım ve hayvancılık gibi sektörlerde de oldukça başarılı olmuşlardır.

Mısırlıların su kemerleri ve sulama sistemlerini kurmasını ve tarım hayatına geçmesini sağlayan en önemli neden Nil Nehridir. Nil Nehri, o dönemde Haziran ayından Ekim ayına kadar taşkına uğrardı ve insanlar bu taşkın sayesinde yükselen suları tarımda sulama amacıyla kullanırdı. Yaklaşık 5 ay süren bu su taşkınlarının sona ermesi ile birlikte de Mısırlıların yapmış olduğu sulama sistemlerini destekleyen sulama kanalları devreye girmekteydi. Bu şekilde bir döngü kurmayı başaran Mısırlılar, buldukları sulama yöntemleri sayesinde tarım yapmaya devam etmiştir.

Antik Mısır’da Hayvancılık

Antik Mısır’da hayvancılık, uzun yıllar önce yaşamış olan Mısırlılar hakkında yapılan incelemeler arasında yer almaktadır. O dönemde kullanılmaya başlayan sulama sistemleri, tarımı etkilemesi kadar hayvancılık sektörünü de fazlasıyla etkilemiştir. Mısırlıların sulama kanallarını inşa etmesi ile hayvancılık arasında bulunan ilişki oldukça merak edilmekte ve araştırılmaktadır.

Mısırlılar, yetiştirdikleri hayvanlara oldukça değer vermekteydi çünkü hayvanlar onlar için kutsal sayılmaktaydı. Sulama sistemleri sayesinde yetiştirdikleri gıdaları at, eşek veya katır gibi sahip oldukları hayvanları beslemek için de kullanan Mısırlılar, hayvanların güçlenmesi ile birlikte inşaat işlerinde hayvanları kullanmışlardır. Özellikle sulama sistemlerinin inşasında kullanılan ağır taşları taşımada kullanılan hayvanlar, günümüze kadar adını duyuran başarılı çalışmalara katkı sağlamıştır.

Mısırlıların sağlam bir medeniyet yapısına sahip olmasında önemli katkısı bulunan hayvanlar ve sulama sistemleri arasındaki ilişki yukarıda anlatıldığı gibidir. Aynı zamanda Mısırlıların çok uzun yıllar boyu varlığını sürdürebilmesini sağlayan bir diğer etken ise sahip oldukları hayvanların yardımıyla inşa ettikleri sulama kanalları sayesinde gıda yetiştirebilmelerdir. Çünkü bolca gıdaya sahip olmaları onların hayatlarının uzun olmasını sağlamıştır.

Antik Mısır’da Madenlerin Keşfi ve Sulama Sistemleri

Antik Mısır’da madenlerin keşfi ve sulama sistemleri, bu konu hakkında yapılan incelemeler arasında yer almaktadır. Günümüzde yapılan pek çok arkeolojik çalışma sayesinde elde edilen bulgular, Antik Mısır’da uzun süre sulama çalışmasının yapıldığını göstermektedir. Peki, bu sulama sisteminin gelişmesi ile maden keşifleri arasındaki bağlantı nedir?

Mısırlıların maden keşfetmesi, kullanılabilir inşaat malzemesinin artması anlamına gelmekteydi. Mısır medeniyeti, uzun süre var olan ve pek çok alanda yaptığı başarılı çalışmalar ile anılmaktadır. Yapılan bu çalışmalar arasında da madenlerin keşfi ve sulama kanallarının inşası yer almaktadır.

Nil Nehri’nin kıyısına yapılması ile başlanan sulama kanalları için kullanılabilecek en uygun malzemeler, madenlerin keşfinden çıkarılan maddeler ve kireçli taşlar olmuştur. O dönemde kullanılabilecek en doğru ve en sağlam malzemeler, madenler sayesinde elde edilmiştir.

Mısırlıların ilk sulama kanallarını Nil Nehri’nin kıyısına yapmalarındaki asıl amaç, taşkınlardan kalan suların bu kanallar sayesinde tarım alanına ulaşmasıydı. Böylece insanlar nehirden su taşımak yerine yaptıkları sulama kanalları sayesinde tarım hayatına sorunsuz ve kolay bir şekilde devam edebilmiştir.

Bunun yanı sıra su taşkınlarının yaşanması ve su kanallarının dolması ile birlikte yer altı tünellerinin inşa edilmesine de başlanmıştır. Mısırlıların su tünellerini yapmalarındaki amaç ise elde ettikleri suyun aynı zamanda içme suyu olarak da kullanılabilir olmasıydı. Böylece Nil Nehri sayesinde hem tarım için hem de yaşam için kullanılabilecek suları bulunmaktaydı.